Onze gidsen

Op deze pagina leest u de verhalen van onze gidsen.

Fre van der Werff

Geboren en getogen Groninger, en af en toe nog heimwee. Helaas, Groningen heeft de ruimte maar de Randstad heeft de banen.  En na zo’n 30 jaar ben ik wel ingeburgerd in de randsteden.

Op een gegeven moment ging ik in den haag werken. Wonen kon ook in den haag , maar dat werd dan een flatje en geen boom in zicht. Verder weg kreeg je aanzienlijk meer huis voor je geld. Het was kiezen tussen reistijd en huizenprijs en Alphen aan den Rijn won. Nu woon ik alweer 30 jaar in dit “dorp” (voor zover ik weet heeft Alphen geen stadsrechten) en twee dochters zijn hier opgegroeid en uitgevlogen.

Jarenlang was Alphen om te wonen en heb ik weinig aandacht aan het dorp zelf besteed. Geschiedenis.. heeft Alphen dat ?  Op school vond ik geschiedenis saai, lange rij jaartallen, koningen die komen en gaan.

Bij het ouder worden en meer lezen ontstaat toch een zekere nieuwsgierigheid, en je realiseert je dat jij en je cultuur mede gevormd zijn door het verleden.

Toen ik een vacature zag voor een stadsgids heb ik mij vol spanning aangemeld. Was het iets voor mij? Na meegelopen te hebben met Ton was ik verkocht. Al die jaren was ik door Alphen gelopen en had niks gezien.  Er zijn niet ontzettend veel sporen over van de vroegere geschiedenis, maar als je het weet zijn ze er. Heel geinig om die verrassing bij de mensen te zien: je wijst op iets en vraagt zie je dat ? Dat is omdat vroeger de romeinen….. Aah, nooit geweten, zeggen ze verrast.

Als nieuweling staat mij nog veel studie te wachten, maar ook veel voldoening. Ook een pensionado heeft beide nodig! Waar ik af en toe nog aan denk: de cultuurschok als de Romeinen (aquaducten, senatoren, beroepslegers) en de Batavieren (stammen, vis vangen, simpele hutjes, geen geschriften) elkaar ontmoeten. Of de geschiedenis die de Oude Rijn voorbij heeft zien gaan in zijn lange leven.

Ineke van Elk

Mijn naam is Ineke van Elk, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, dus heb ik het dorpse Alphen uit zien groeien tot wat het nu is.

Na een aantal jaren thuis voor de kinderen, kwam ik bij herintreden aan het werk  als Ondersteuner bij het middelbaar onderwijs.  Toen ik stopte met werken keek ik uit naar iets anders om te doen en kwam ik een oproep tegen van het Gilde waarin ze mensen vroegen voor de stadswandelingen. Dat leek me leuk.

Ik ben nu 4 jaar voor het Gilde aan het “gidsen” en vind het heel leuk om te doen.

Het is elke keer weer een uitdaging, om door middel van verhalen, de geschiedenis van Alphen tot leven te brengen en te schilderen hoe het vroeger was.

Om vanuit de geschiedenis van dit gebied te verklaren waar  namen van straten,  buurten  of waterlopen vandaan komen.

(Om een voorbeeld te geven, het gebied Zegersloot is genoemd naar een sloot die in dat gebied liep en die Seegersloot heette.)

In samenwerking met het IVN doe ik ook wandelingen in het centrum. Dan kijken we niet alleen naar de stenen, maar ook juist naar wat er tussen de stenen groeit en bloeit. Een combinatie van cultuur en natuur.

Met de Soosboot over de Rijn, bekijken we Alphen vanaf het water en dat brengt weer heel andere aspecten naar boven.

Het afwisselende aanbod en ook  steeds een andere groep mensen mee te nemen door de geschiedenis van Alphen, vind ik boeiend om te doen. Mijn doel is, om de deelnemers deelgenoot te maken van het verborgen verleden van Alphen.

Nu het door Corona een tijdje niet mogelijk is om te gidsen, verdiep ik mij nog weer in dingen die interessant zijn en leuk om te vertellen als we weer mogen  gaan gidsen. Het  steeds weer nieuwe dingen vinden en uitzoeken over deze omgeving, is een hobby van me.

Voor mij persoonlijk, is Park Rijnstroom het mooiste stukje Alphen, de gebouwen met hun verhaal, het park, heel blij dat dit bewaard gebleven is.

Hans van Staveren

Ik ben geboren en getogen in Rotterdam. Vanwege mijn werk verhuisden wij naar Hazerswoude-Rijndijk en later naar Alphen a/d Rijn.

Vrijwilligerswerk zit in mijn bloed, ik doe het nu zo’n 45 jaar.  Ja, ik begon er vroeg mee want ik vond dat ik het goed had en best andere mensen kon helpen. Door mijn werk bij een grote bank, heb ik geleerd op verschillende manieren wat te vertellen. Ik adviseerde agrariërs, werklui en accountants.

De voldoening voor mij is pas compleet als de groep vond dat het leuk en leerzaam was, in die volgorde. Het vertellen als boot-gids is best apart want de boot kan niet overal stil blijven liggen dus je verhaal moet pakkend en vrij kort zijn want anders ben je er al voorbij. Maar wees gerust in ruim 5 kwartier valt er veel te zien. Verder vind ik het leuk als deelnemers vragen stellen want dan kan ik precies vertellen wat iemand graag weten wil.

Ik zie u graag op deze leuke bootreis op de Rijn.

Ton Dalman

Geboren Alphenaar ben ik niet, maar na 45 jaar voel ik mij wel nauw verbonden met onze stad. Vooral door mijn vorige vrijwilligerswerk als voorzitter van een buurthuis, operateur bij Park Filmhuis, veelvuldig bezoeker van de Muziekschool en via de diverse kunstrelaties van mijn vrouw ben ik vertrouwd geraakt met vele sociale en culturele aspecten van Alphen.

Na mijn pensionering heb ik als hobby 5 jaar als reisleider gewerkt (Engeland, Wales, Schotland en Ierland) en mijn interesse voor geschiedenis opgemerkt. Van de Alphense geschiedenis wist ik weinig totdat ik in contact kwam met het Gilde en gevraagd werd mijn ervaring in te zetten voor het helpen bij weer opzetten van een Toeristisch Informatiepunt. Van daaruit komt de interesse voort voor de historie van Alphen en ben ik mij als Stadsgids gaan inzetten, vrijwel direct ook als coördinator.

Daarnaast  heb ik mij 3 jaar als bestuurslid bij de nieuw opgezette VVV gericht op Alphen Promotie en hierdoor grondig kennis gemaakt met allerlei toeristische elementen in en rond Alphen, inclusief de dorpen die nu van Alphen aan den Rijn een gemeente met 111.000 inwoners hebben gemaakt.

Het is een plezier met groepen en kleine groepjes kennis te maken met veelal onbekende plekjes van Alphen. Naast de stadswandelingen heb ik ook de rondleidingen in 5 kerken in Alphen weer nieuw leven ingeblazen en hebben wij  met Soos aan den Rijn historische vaartochten over de Oude Rijn kunnen realiseren. Het was altijd mijn ambitie om Alphen vanaf de Rijn aan inwoners en bezoekers te laten zien.   

Mijn favoriet markant punt in Alphen is de voormalige synagoge, verborgen achter de van Mandersloostraat, vooral het interieur dat door de Remonstrantse Kerk liefdevol in de sfeer van synagoge is teruggebracht. De beladen geschiedenis die bij dit gebouw hoort maakt het een uniek punt om te vertellen aan onze deelnemers.

Abraham Schildkamp

Mijn roots liggen in Rotterdam. Door mijn huwelijk ben ik in Alphen terechtgekomen, waar ik inmiddels dusdanig ben ingeburgerd dat de termen Hoge Zijde en Lage Zijde me vertrouwd in de oren klinken. Ook van de mededeling dat je iemand “op dorp” bent tegenkomen kijk ik niet meer op, maar “een snee brod met aieren”  blijft wennen.    

Door toeval kwam ik in aanraking met het GILDE en ben mij gaan verdiepen in de historie van Alphen aan den Rijn.  Sinds ik rondwandelingen doe voor het GILDE ben ik ook anders gaan kijken naar de straten, huizen en parken. Normaal loop je door de stad maar nu beleef je de stad.

 Het is leuk om deelnemers iets nieuws te kunnen vertellen over Alphen, en het is ook leuk als geboren en getogen Alphenaren jou iets kunnen vertellen wat je nog niet wist.  Dat maakt elke wandeling tot een uitdaging, waar ik steeds weer van leer.

 Vaak is het zo dat het verhaal voor mensen die niet in Alphen wonen een ander verhaal kan worden dan voor mensen die wel in Alphen wonen. Waar bakkertje Verboom zijn winkeltje had is voor hen minder interessant dan waar bijvoorbeeld een goed restaurant is om de avond gezellig door te komen.  Maar daar houden de gidsen rekening mee zodat het voor iedereen leuk is om mee te doen aan een rondleiding.

Joop Menting

Mijn naam is Joop Menting , ik woon met mijn vrouw sinds 1984 in Alphen aan den Rijn. Alhoewel import voel ik mij hier thuis.

Ik ben sinds 2014 gepensioneerd en was op zoek naar vrijwilligerswerk , zodoende ben ik in contact gekomen met de voorganger van Tom in de Buurt, Ik rij op de Tombus en ook voor Automaatje . Daarnaast heb ik interesse in mijn woonomgeving en de geschiedenis daarvan , dus heb ik mij aangemeld als stadsgids bij het Gilde. De deelnemers zijn erg gevarieerd en meestal erg geïnteresseerd wat leidt tot leuke gesprekken.                                           

De mooiste plekjes van Alphen aan den Rijn vind ik persoonlijk het Burgermeester Visserpark en Park Rijnstroom.

Marga Knijnenburg

Ik ben geboren en getogen in Den Haag maar in 1979 kwamen mijn man en ik in Alphen wonen.  Alphen voelt, net als Den Haag, ook als ‘mijn’ stad/dorp.  Na jaren werkzaam te zijn geweest bij de Rabobank en diverse accountantskantoren, ben ik om gezondheidsredenen gestopt met werken. Achter de geraniums zitten was geen optie.  Via een bekende hoorde ik over het Gilde en ben ik gaan luisteren en informeren of ‘stadsgids’ iets voor mij zou zijn, en dat is het zeker! Gidsen is gewoon leuk!  Behalve de interessante geschiedenis is het gewoon leuk om met deelnemers door het centrum te lopen en ze te vertellen wat er allemaal heeft gestaan, nog steeds staat en wat er is gebeurd.

Als er geboren Alphenaren meelopen vertellen ze vaak over hoe Alphen er in hun jeugd uit heeft gezien. Dat is heel leuk om te horen en soms is het ook een waardevolle aanvulling die ik weer aan andere deelnemers vertel.  Die interactie is altijd leuk. Kortom, de verhalen zijn in beweging en daarom verveelt het nog steeds niet. En gaat het wel vervelen dat is er nog genoeg geschiedenis over om in te duiken zodat er andere verhalen vertelt kunnen worden. Zo blijft het gewoon leuk!

Johan Karels

Mijn naam is Johan Karels en mijn vrouw en ik wonen sinds 1982 in Alphen aan den Rijn. Mijn kinderen zijn hier geboren en opgegroeid, en ook al ben ik een import Alphenaar, ik voel me toch hecht verbonden met onze stad. Alphen aan den Rijn is natuurlijk een stad, maar wij gaan nog steeds naar “het dorp” als we naar de Aarhof gaan. Ik ben sinds een paar jaar gepensioneerd aardrijkskunde- en geschiedenisleraar. Ook heb ik iets met water, polders, molens, dijken, kanalen enzovoorts.

En dan blijkt Alphen aan den Rijn ineens een reuze interessante stad met een geschiedenis die 2000 jaar teruggaat. Het is toch fantastisch om te weten dat er op het Rijnplein al 2000 jaar lang mensen rondlopen en dat 1000 jaar geleden de ontginning van het graafschap Holland in deze omgeving begonnen is. Dat de Rijn de grensrivier van het Romeinse rijk was, dat de Vikingen hier hoogstwaarschijnlijk langs gevaren zijn en dat Alphen al eeuwenlang een kruispunt is van wegen én van waterwegen. Dat hier belangrijke industrieën hun wortels hebben en dat het een knooppunt in het landelijke postverkeer is geweest. Ook is het in een eeuw tijd, van drie dorpjes met elk een paar duizend mensen, uitgegroeid tot een stad met ruim 70.000 inwoners. Kortom, er valt heel veel over Alphen te vertellen en dat doe ik graag als stadsgids van het Gilde.

Ineke van Brouwershaven

Ik heb een aantal jaren als chemisch analiste gewerkt bij een multinational op de researchafdeling. Hier heb ik o.a. meegewerkt aan de publicatie van wetenschappelijke onderzoeken in de internationale vakliteratuur.  Wij hebben we ons in 1996 gevestigd in Alphen aan den Rijn. Hier heb ik toen vrijwilligerswerk gedaan bij de bibliotheek en bij een zorginstelling.

Daar ik altijd al belangstelling had voor geschiedenis, en zeker voor de plaatsen waar we hebben gewoond, was een vraag van Het Gilde voor uitbreiding van hun gidsenbestand voor mij een uitdaging om dit te gaan doen. Achter de oppervlakte van iedere plaats ligt een hele geschiedenis en ik vind het inspirerend om dit met belangstellenden te delen.  Hoe meer je over Alphen weet, hoe meer je ontdekt wat je nog niet weet. Bij iedere rondleiding leer ik weer iets bij.

Volg ons op Facebook en Instagram

Contact

Gildekantoor:
Uranusstraat 8A
2402 AG Alphen aan den Rijn
Ma t/m wo: 13:30 – 15:30 uur
Do en vr: 10:00 – 12:00 uur

Telefoon: (0172) 242 232
E-mail: info@gildealphenaandenrijn.nl
IBAN: IBAN NL32 RABO 0375 6053 04