1) De gratis jubileumwandeling van zaterdag 18 april (thema Kerken en Muziek) gaat niet door.

2) De vaartochten met Soos op Koningsdag (27 april) en op zaterdag 2 mei vervallen.

3) Ook de IVN/Gilde wandeling in mei is afgezegd

4) Of de wekelijkse zomerwandelingen met VVV doorgaan is nog niet bekend.

We wachten de ontwikkelingen af en houden u op de hoogte via de website.

STADSWANDELINGEN (zie HOME / 'Nieuws' voor de folder van 2020)

Het Gilde biedt verschillende stadswandelingen aan.U kunt zelf aangeven op welke dag u de wandeling wilt maken. Op afspraak zijn deze rondleidingen op elke dag van de week mogelijk!

Hart van Alphen

Een wandeling door het centrum, waarin u kennis maakt met het ontstaan van Alphen aan den Rijn uit de 3 dorpen   Alphen, Oudshoorn en Aarlanderveen en de geschiedenis hiervan. Wij bezoeken markante punten aan zowel Hoge- als Lage Zijde, zodat u een beeld krijgt van het vroegere en huidige Alphen centrum. Duur ongeveer anderhalf uur.

                   

Stadswandeling Hoge Zijde
Een wandeling door het centrum van Alphen aan den Rijn aan de Hoge Zijde, met bezoek aan het Rijnplein met Romeinse geschiedenis, langs de Rijn naar Burgemeester Visserpark met het oude Raadhuis, nieuw futuristisch stadhuis, Bonifaciuskerk, Julianastraat, Adventskerk. U loopt langs historische punten vanaf de Romeinse tijd tot heden. Duur anderhalf uur.

Stadswandeling Lage Zijde
Wij bekijken de andere zijde van de Rijn met een bezoek aan Park Rijnstroom waar de Martha Stichting was gevestigd, langs de Rijn door oud Aarlanderveen, Raadhuisstraat, voormalige Synagoge, en voormalige Joodse begraafplaats. Duur anderhalf uur.

Tweede Wereld oorlog wandeling
Langs plaatsen die een rol hebben gespeeld in de 2e WO, waaronder de diverse monumenten die daaraan herinneren. Duur ongeveer 1 uur.

Romeinse wandeling
Langs punten die teruggaan naar 2000 jaar geleden toen het Romeinse fort Albanianae aan de Rijn lag, vooral geconcentreerd op en rond het Rijnplein. Bijzonder geschikt voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Duur 1 uur.

THEMAWANDELINGEN

Op vooraf vastgestelde data zijn er wandelingen rond een bepaald thema (bijv. Kunst, Natuur etc.). Zie hiervoor 'Nieuws' op deze website.

Cultuur en natuur in de stad

Samen met het IVN wordt er gewandeld door Alphen aan den Rijn. De gids van IVN laat de natuur in de stad zien en de Gildegids brengt de cultuur en historie van deze plaats onder de aandacht. Een leuke combinatie!

Virtuele wandeling 
Aan de hand van een diapresentatie maakt u, samen met een stadsgids, een virtuele wandeling door Alphen. Er zijn meerdere presentaties beschikbaar. Een lange versie die in 2 delen wordt getoond. Een kortere versie met nadruk op oude plaatjes.

Gecombineerde wandelingen voor scholen
Virtuele Romeinse wandeling voor scholen en een korte historische presentatie eveneens voor scholen ter voorbereiding van een echte wandeling. Duur is afhankelijk van de groepsgrootte.

KERKEN

Bonifacius kerk: Rondleiding in de Bonifaciuskerk, al dan niet in combinatie met een stadswandeling.

Oudshoornse kerk: rondleiding door Oudshoornse kerk, in combinatie met een wandeling door het oude Oudshoorn

Reserveren.
Groepen vanaf 2 personen die een stadswandeling willen maken kunnen contact opnemen met het Gildekantoor 0172 - 242 232 of mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ook kunt u contact opnemen met de coördinator: 06 - 2161 2338

Kosten: Volwassenen € 2,50 en kinderen t/m 12 jaar € 1,25.